IAVI: Veilige gezondheidsoplossingen als mondiaal publiek goed

Infectieziektes kennen geen grenzen. “Als gevolg van klimaatverandering, toegenomen reizen en immigratie breiden veel van de ziektes die we bestuderen zich uit buiten de regio’s waarin ze voorkomen”, legt Dr. Swati Gupta uit, vice-president en hoofd van de afdeling Emerging Infectious Diseases bij IAVI. De missie van IAVI is het vertalen van wetenschappelijke ontdekkingen naar mondiaal toegankelijke en betaalbare oplossingen voor de volksgezondheid. Dr. Gupta: “We ontwikkelen vaccins en therapieën die betaalbaar en toegankelijk zullen zijn voor lokale gemeenschappen, zodat landen snel kunnen reageren als zich uitbraken voordoen. We willen niet dat een nieuwe uitbraak verandert in de volgende pandemie.”

Laboranten aan het werk

IAVI is een non-profit productontwikkelingspartnerschap (PDP) dat in 1996 werd opgericht als reactie op de langzame vooruitgang in de richting van de ontwikkeling van een HIV-vaccin. Sindsdien heeft IAVI belangrijke bijdragen geleverd aan een beter begrip van HIV en aan het ontwerp van veelbelovende HIV-vaccinkandidaten en antilichamen.

Tegenwoordig reikt het portfolio verder dan alleen HIV en omvat het ook tuberculose en een reeks opkomende infectieziekten (EID's). Met laboratoria, kantoren en samenwerkende klinische onderzoekscentra in Afrika, India, Europa en de VS kan IAVI end-to-end productontwikkeling uitvoeren, van het ontwerpen van vaccin- en antilichaamconstructies tot licentieverlening en ervoor zorgen dat deze producten op een eerlijke manier betaalbaar en toegankelijk zijn voor de hele wereld. publiek – vooral in lage- en middeninkomenslanden.

Dr. Gupta tijdens een presentatie.
Dr. Gupta

Versterking van de gezondheidsarchitectuur door samenwerking

De manier van werken van IAVI is zeer collaboratief van aard. Dr. Gupta: “We werken hand in hand met gemeenschappen in Afrika en India, waar deze ziektes het meest voorkomen, om voort te bouwen op lokale expertise en de lokale gezondheidszorgarchitectuur te versterken. Via kennis- en technologieoverdracht naar laboratoria werken we met deze locaties samen om de capaciteit van klinische onderzoeken uit te breiden en baanbrekend klinisch onderzoek uit te voeren. We werken samen met gemeenschappen om hen te helpen de ins en outs van het uitvoeren van klinische onderzoeken te begrijpen en om best practices te informeren. We bieden training, mentorschap en geavanceerde opleidingen, inclusief over het schrijven van subsidies, wat leidt tot meer door Afrika en India geleide wetenschappelijke publicaties en ter ondersteuning van de volgende generatie wetenschappelijk leiderschap in de regio.’

Het lokaal versterken van de gezondheidsarchitectuur draagt ​​bij aan het verbeteren van de volksgezondheid wereldwijd. Hoewel de ziektes die IAVI aanpakt een onevenredige last opleggen aan mensen die in armoede leven, zijn ze niet beperkt tot lage-inkomenslanden. Dr. Gupta: “Onze wereld is met elkaar verbonden. Door het toegenomen reizen en de toenemende migratie komen HIV en tuberculose steeds vaker voor onder de bevolking in heel Europa. Als gevolg van de klimaatverandering winnen EID’s zoals het Marburg-virus, het Sudan Ebolavirus en de Lassakoorts terrein in heel Afrika. Nu landen heter en natter worden, verspreiden de vectoren van deze ziekten zich. Onlangs hebben we gevallen van Lassakoorts zien opduiken in Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarom is een eerlijke toegang tot oplossingen voor de volksgezondheid van mondiaal belang.”

Pandemische paraatheid

Het aanpakken van EID-dreigingen is essentieel om de paraatheid bij pandemieën te verbeteren. Eén manier om dit te doen is door het begrip van mensen over EID’s te vergroten en risicofactoren te identificeren. “Veel EID’s worden onderschat. We voeren epidemiologische onderzoeken uit om ons begrip van een ziekte te vergroten, inclusief de verspreiding ervan, de lasten voor de volksgezondheid en de overdrachtspatronen, en delen deze bevindingen met lokale autoriteiten en volksgezondheidsgroepen.”, legt Dr. Gupta uit. Een tweede aspect is de ontwikkeling van vaccins. Door vaccins te ontwikkelen en deze wereldwijd toegankelijk te maken, kunnen landen uitbraken snel en effectief aanpakken, waardoor het risico op toekomstige pandemieën tot een minimum wordt beperkt. Dr. Gupta: “IAVI maakt gebruik van een veelbelovende platformtechnologie die al in licentie is gegeven voor Merck’s Ebola Zaïre-vaccin, ERVEBO, dus we hebben goede hoop dat deze vaccins door de klinische pijplijn kunnen worden bevorderd.”

Werken met de Global Health Hub

In de afgelopen 25 jaar heeft IAVI meer dan 150 allianties gevormd met toonaangevende mondiale en nationale organisaties. Eén van die samenwerkingsverbanden is met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Dutch Global Health Hub. IAVI is het enige PDP met een kantoor in Nederland, waardoor het makkelijker is geworden om het Nederlandse R&D-ecosysteem aan te boren. Dr. Gupta benadrukt: “Dankzij deze investeringen hebben we waardevolle wetenschappelijke samenwerkingsverbanden tot stand kunnen brengen die centraal staan ​​in onze gedeelde missie om de mondiale gezondheidszorg te bevorderen. De Nederlandse overheid faciliteerde onze samenwerking met Batavia Biosciences, een contractontwikkelings- en productieorganisatie. Zij produceren het klinische proefmateriaal voor de EID-onderzoeken die wij uitvoeren. De Dutch Global Health Hub heeft ons ook nieuwe belangenbehartigingspartners gebracht die ons helpen te pleiten voor de middelen en ondersteuning die nodig zijn om gezondheidsinnovaties over de hele linie te bevorderen.”

IAVI stelt zich een wereld voor waarin alle mensen gelijke toegang hebben tot veilige, innovatieve vaccins en therapieën; en waar landen goed zijn toegerust om lokale en regionale uitbraken op te lossen voordat deze uitmonden in pandemieën. Het is een grote onderneming die uitgebreide financiering, planning, samenwerking en capaciteitsversterking vereist. Dr. Gupta: “Ondanks de vele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, is dit werk waar ons hart naar uitgaat. Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar – op de partnerschappen die we hebben gevormd, de capaciteit en infrastructuur die we hebben opgebouwd en de vaccins die we ontwikkelen – zien we dat onze inspanningen vruchten afwerpen. We zijn optimistisch over de toekomst. COVID-19 heeft voor veel urgentie gezorgd, en initiatieven als de Dutch Global Health Hub helpen ons vooruit.”