Nederlandse missie naar Nigeria: samenwerken voor een gezondere toekomst

Van 27 tot 29 februari reisden Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Anja Roest, beleidsmedewerker bij VWS met een bedrijfsdelegatie af naar Nigeria waar zowel Lagos als Abuja werden aangedaan. Naast het economisch aspect was het doel de banden tussen Nigeria en Nederland te versterken en kennis uit te wisselen.

De Nederlandse delegatie, onder wie ook drie NGO’s, benadrukte het belang van internationale samenwerking op het gebied van gezondheidszorg en ging dieper in op de lessen die we kunnen leren uit de COVID-pandemie. Anja Roest: “Om een eventuele volgende pandemie het hoofd te kunnen bieden, is samenwerken essentieel.”

Het bezoek van de delegatie omvatte ontmoetingen met het Nigeriaanse Ministerie van Volksgezondheid om samenwerking op het gebied van pandemievoorbereiding en klimaatverandering te bespreken. Roest: “Nigeria heeft verreweg de grootste economie van Afrika. Het is een land met meer dan 250 miljoen inwoners en dit aantal groeit snel. De health sector in Nigeria zoekt producten en diensten om informatie- en communicatiesystemen te verbeteren, ziekenhuizen te digitaliseren en farmacie verder uit te breiden. Daarom werden tijdens deze reis ook Nederlandse bedrijven in de gezondheidszorg onder de aandacht gebracht, en handelskansen voor beide landen besproken.”

Pandemisch verdrag

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de missie was het nieuwe pandemische verdrag en de rol van Nigeria in de onderhandelingen. Nigeria, een van de belangrijkste spelers in Afrika, streeft naar meer gelijkheid op het gebied van toegang tot medicijnen en vaccins. Dit in het geval van toekomstige pandemieën. Roest: “Dit is heel begrijpelijk gezien de uitdagingen die Nigeria en andere lage- en middeninkomens landen  (LMIL) hebben ervaren tijdens de COVID-19-pandemie. Net als voor Europese landen heeft de COVID pandemie Nigeria bewust gemaakt van de afhankelijke positie t.a.v. vaccins en medicijnen. Maar daar waar het Europa lukte om snel de juiste vaccins in te kopen stond Nigeria, samen met veel LMIL landen achterin de rij. Dit is precies waarom dit soort reizen belangrijk zijn: elkaars verhalen aanhoren en zien wat het met het land heeft gedaan. Door internationale samenwerking kunnen we verbeteren.”

Innovatie

Een ander belangrijk aspect van de missie was het verkennen van mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van gezondheidsinfrastructuur en productie van geneesmiddelen. Nederlandse bedrijven, zoals Hemoclear en Delft Imaging , toonden interesse in het verbeteren van de gezondheidszorg in Nigeria door innovatieve oplossingen te bieden voor de tekorten van donorbloed, en de opsporing en behandeling van ziekten zoals tuberculose en HIV/AIDS. Roest: “Wat opvallend is in Nigeria, is dat de bevolking extreem jong is. Met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar en een bevolking die naar verwachting binnen vijftig jaar zal verdubbelen, staat het land voor immense uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, werkgelegenheid en sociale ontwikkeling. Daarom is het des te belangrijker dat Nederlandse bedrijven die innovatieve oplossingen kunnen bieden, zich buigen over deze specifieke uitdagingen.”

Global Health

De missie benadrukte de noodzaak van een holistische benadering van wereldwijde gezondheid en ontwikkeling, waarbij klimaatverandering een grote rol speelt. “Nigeria wordt momenteel geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering”, aldus Roest. “Denk aan de verspreiding van tropische ziektes zoals malaria en dengue. Of mislukte oogsten waardoor ondervoeding, armoede en een enorme druk op de zorg parten speelt. We moeten samenwerken aan klimaatadaptie en rampenbestrijding om de gezondheid en het welzijn van de bevolking van Nigeria, maar ook Nederland te bestrijden. Want door de opwarming van de aarde komen deze ziektes ook naar Nederland toe.”

E-health en digitalisering

Tot slot bood de handelsmissie Nederlandse organisaties de mogelijkheid om kennis te maken met potentiële samenwerkingspartners in Nigeria. Roest: “De Nigeriaanse e-healthsector groeit snel en wordt naar verwachting tegen 2025 gewaardeerd op $ 11 miljard. Met ongeveer 136 start-ups, waarvan 30% actief is in e-health, is er een duidelijke vraag naar innovatieve technologieën die de toegang tot en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nigeria kunnen verbeteren. Er zijn mogelijkheden voor levensreddende geneesmiddelen zoals antiretrovirale middelen, anti-tbc-medicijnen en antimicrobiële middelen. Nederlandse bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het leveren van hoogwaardige farmaceutische producten aan de Nigeriaanse markt.”