Naar een duurzame en toegankelijke gezondheidszorg: startdialoog over de impact klimaatverandering op volksgezondheid

Op 28 september werd Global Health Hub Nederland feestelijk geopend. Na speeches van verschillende sleutelfiguren waaronder minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namen de communites of practice de tijd om elkaar beter te leren kennen. Nederland speelt internationaal een actieve rol op het gebied van het tegengaan van klimaatverandering, ontbossing en behoud en herstel van biodiversiteit. Deze uitdaging werd opgenomen in de Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie voor 2023-20230. Daarom is er ook een community opgericht die aandacht te besteedt aan de link tussen gezondheid en klimaat.

Samen tegen klimaatverandering met diverse initiatieven

In de eerste kennismakingssessie bracht de community verschillende initiatieven op vlak van klimaatverandering en gezondheid in kaart. Daarnaast besproken ze de internationale klimaat- en waterambities van Nederland en een adaptieve aanpak voor landbouw en voedsel. “Door samen te werken hebben we de kans om de gezondheidszorg te transformeren, zodat deze duurzamer en toegankelijker wordt voor iedereen”, aldus Ruth van Asperen, Global Partnership Manager bij Philips. Verder stelt Kimberley Nagasser, youth delegate van de International Federation of Medical Students’ Association (IFMSA) dat: “de dynamiek tussen private en publieke organisaties in combinatie met het perspectief van jongeren zeer waardevol is om gerichte acties te ondernemen tegen klimaatverandering”.

“Door samen te werken hebben we de kans om de gezondheidszorg te transformeren, zodat deze duurzamer en toegankelijker wordt voor iedereen”.
Ruth van Asperen, Global Partnership Manager bij Philips